За да зададете маршрут, въведете адресите, или използвайте десния бутон на мишката.

Малко история


Примитивни прототипи на такситата са се появили в Лондон през 1636, а в Париж, няколко години по-късно. Първите моторизирани наемни екипажи - ФИАКРИ (фр.fiacre) се появили във Франция през 1890г. , но нямали особен успех.Не били по джоба за бедните, а богатите си имали свои собствени возила. Средната класа използвала такситата само в изключителни случаи. Част от проблема бил в липсата на единна тарифа за превоз на пътници. През 1891г. немският учен Вилхелм Брюн изобретил първия таксометър и ситуацията започнала бързо да се променя. През 1907 г по улиците на английската столица се появили първите превозни средства, оборудвани с таксометри. Търсенето на таксиметровите услуги рязко скочило.

Производителят на коли РЕНО окончателно променил ситуацията като започнал да произвежда серийно коли с вградени таксометри.
Такситата в Ню Йорк са жълти, с черно-бели шахматни участъци. На тавана имат светещи табелки с номера на лиценза.

Яркият жълт цвят бил избран още в началото на 20-ти век от фирмата Yellow Cap, която поръчала колите в жълто, само за работа по улиците на Ню Йорк.

През 60-те години на 20-ти век започнали да използват радиовръка между диспечерите и колите.

Лондонските таксита традиционно са черни. Полските са разноцветни. В Хонг Конг са боядисани в 3 цвята - най-често са червени, има зелени, а на остров Лантау са сини. В Сингапур са сини, а в Тайланд - розови.