За да зададете маршрут, въведете адресите, или използвайте десния бутон на мишката.

Как да спрем такси в София


Краткият отговор на този въпрос е "няма никакъв проблем", но като се замисли човек има различни варианти. Повечето от гостите на столицата идват от градове с различен ритъм на живот. Организацията на таксиметровите услуги навсякъде е различна, а обичайното за нас поведение е странно за тях.

Да разгледаме няколко въпроса, които вълнуват гостите на столицата:

1 Можете да хванете такси по един от двата начина: да махнете на преминаващо такси или да се обадите по телефона. Първият начин изглежда лесен - да махнете на преминаващо такси и да изчакате да спре някъде наблизо около вас, ако няма "пътник" в него. Вторият е по-труден, дотолкова доколкото изисква да имате в себе си мобилен телефон и да знаете на коя таксиметрова компания да звъннете.
Извикването на такси по телефона изисква да знаете къде се намирате, за да обясните или да дадете адрес на компанията, за да може тя да изпрати таксито на мястото на което сте Вие.

2.Чакате на ъгъла и никакво такси не минава - разбира се такситата в София се "въртят" около натоварените места - в центъра, около гарите, моловете и около болниците, навсякъде където вероятността да си "хванат" клиент нараства. В този случай е добре да се преместите на по-оживено място, а ако е вечер, на добре осветено. Добре е да застанете по посока на движението, в посоката, в която ще пътувате.
Огледайте се за знак за таксиметрова стоянка. Придвижете се до по-голяма сграда, спирка на автобус или хотел. Добре е да си запишете за всеки случай няколко телефона на таксиметрови компании в мобилния телефон: например 02 91888 Евролийз такси.

3. В София, отчитането на сметката става на километър, като има дневна и нощна тарифа. Престоите имат цена на минута. В случаите, когато сте повикали таксито по телефона, има допълнителна такса за повикване. Таксиметровите компании са задължени да поставят на видно място цените за нощна и дневна тарифа, първоначалната такса и таксата за повикване. Много от компаниите поставят на видно място в купето номер на автомобила и снимка на водача, както и неговото име и фамилия. Повечето от колите са свързани по един или друг начин с централата на своята компания, което гарантира до голяма степен безопасността на пътниците и водача на автомобила.

4.Плащането става в брой, в български лева, като обикновено в такситата не се приемат кредитни карти. Водача на автомобила е длъжен да Ви издаде касов бон. На него са отбелязани километрите, които е изминала колата и минутите престой. Добре е да приберете касовия бон, защото на него обикновено са официалните данни на превозвача и чрез тях можете да потърсите фирмата ако сте забравили вещи например.


5.Прието е водачът на таксиметровия автомобил да попита по какъв маршрут предпочитате да мине колата. За хората които познават града, това е полезен въпрос. За тези, които не знаят, остава да разчитат на компетентността на шофьора и неговият професионализъм.

И накрая, и в София както на много места по света такситата са жълти на цвят, но при избора си е добре да прецените колата по нейния изряден външен вид, външният вид на водача и ако успеете по чистотата в кабината.

Пожелаваме Ви приятно пътуване!